Trobada de centres d'estudis lleidatans, a Mollerussa


Escrit per BonDia. CAT
Dissabte 06, Juny de 2009 07:00



Aquest dissabte l'Institut d'Estudis Comarcals del Pla d'Urgell (IECPU) acollirà a la seu del Consell Comarcal del Pla d‘Urgell la 2a Trobada de Centres d'Estudis de les Comarques de Lleida.
Aquesta trobada a Mollerussa és conseqüència dels acords presos per les entitats assistents l'any passat a la primera trobada, celebrada a la ciutat de Lleida.
Les trobades són anuals, de caire itinerant i les acull un centre d'estudis local o comarcal, que compta amb el suport organitzatiu de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i de l'Institut Ramon Muntaner (IRM) i l'ajut de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.
Els centres d'estudis de les comarques de Lleida donen així continuïtat a una activitat que té com a objectiu la creació de xarxa cultural, l'intercanvi d'experiències i de propostes de futur i la difusió a la societat de les seves activitats (publicacions, congressos, jornades, cursos, exposicions, rutes, línies de recerca i de preservació del patrimoni...).
Les trobades de centres d'estudis tenen una llarga tradició a altres territoris com les comarques de Girona, les Terres de l'Ebre, el Baix Llobregat i el Maresme.
El programa de la jornada d'aquest any respon a les inquietuds per a coordinar i difondre l'enorme quantitat d'activitats desenvolupades per les entitats. Una conferència donarà a conèixer les eines de difusió a l'abast dels centres d'estudis (portal, web, agendes de notícies, butlletí electrònic, revistes), moltes d'elles obertes al públic en general. La segona conferència farà una introducció breu a la filosofia de Viquipèdia en català, com a enciclopèdia que s'elabora a partir de la col·laboració dels propis lectors. Considerem que els centres d'estudis poden fer una gran aportació a aquest espai virtual de coneixement. També hi haurà un espai per donar a conèixer els nous projectes dels centres d'estudis, i la CCEPC i l'IRM demanarà la col·laboració en un projecte conjunt del col·lectiu als territoris de parla catalana: la creació d'un banc d'imatges i una exposició sobre el món agrari.
Com a activitats complementàries, s'exposarà una mostra de publicacions i materials dels centres i es clourà la jornada amb una visita a l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell.

Comentaris