Iniciativa Cultural de La Franja a Montsó














La Iniciativa Cultural de la Franja (ASCUMA, IEBC i CERIB) va estar present a la XIV Feria del Libro Aragonés, a Montsó, durant els dies 6, 7 i 8 de desembre donant a conèixer les edicions de llibres recents i altres títols editats abans. Una quarantena d’editorials públiques i privades i associacions, van ocupar els diferents estands de la primera planta de l’antic edifici, conegut com la Sucrera. Totes les tardes, els nombrosos visitants van omplir l’espai firal passejant; assistint als actes culturals i folklòrics; mirant, regirant i fullejant els llibres; i alguns fins i tot gaudint comprant-ne.
Per cobrir els tres dies de fira, a l’estand de ICF van ser-hi n’Artur Quintana i la Sigrid, la seua esposa, en Natxo Sorolla, en Carles Barrull, en José Miguel Gràcia i na Maricarmen Díaz. Només a l’estand d’ICF hi havia llibres en català —tots—, amb l’excepció d’un parell que hi eren a l’estand del Govern d’Aragó. La presència de llibres en aragonès era més abundant. Com anècdota succeïda a l’estand de la ICF podem destacar que una noia, hostessa de la fira, davant del quatre “Aragó trilingüe” no va saber encertar quina era la tercera llengua d’Aragó, a banda del castellà i la fabla, així ho va confessar. En dir-li que era el català, va contestar: —Ah!, sí, aquellos. Els aquells erem nosaltres, nosaltros, natros, naltros i natres. Preguntada si creia que eren aragonesos digué: —Esclar que ho són. Doncs bé, la noia, diguem-lo amb tota objectivitat, òbviament a part de jove, era simpàtica, ben plantada, bufona i sincera.
Una altra anècdota: a la planta baixa, lloc per a les exposicions, pared amb pared amb un estand on es venia el llibre més petit del món, uns amics, membres d’una federació d’àmbit “supracomarcal” i dedicada amb cor i ànima a la lingüística ficció, venien alguns llibres en castellà, i una petita gramàtica i un llibre d’una llengua desconeguda, mentre que una petita televisió —no pas de plasma ni LCD— mostrava imatges de com vestia la dona en el passat força passat.
Des de l’obertura de la Fira fins a l’acte de clausura amb el lliurament de premis, van visitar-la representants polítics locals, comarcals i algú de la DGA, persones vinculades a la literatura i a la cultura en general, i força públic. El diumenge va arribar el tren cultural des de Saragossa amb unes tres-centes persones, exclusivament per visitar la Fira. El regidor de l’Ajuntament de Montsó, àrea de Cultura, va romandre per l’espai firal gairebé tots els tres dies. Les presentacions de llibres es van succeir una darrere l’altra.
A nivell d’organització i d’assistència, tot un èxit.


Comentaris