Congrés Centres d'Estudis, Universitats i Administracions

L’Institut d’Estudis Ilerdencs va acollir els dies 27 i 28 de novembre el Congrés Centres d'Estudis, Universitats i Administracions. L’activitat ha comptat amb la presència de més d’una setantena d’assistents entre membres de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner, la Xarxa Vives d’Universitats i l’IEI. El director de l’Institut d'Estudis Ilerdencs Albert Turull, , el cap de l’Àrea de Polítiques Sectorials, Científiques i Tecnològiques. Direcció General de Recerca (Gencat), Joaquim Ibáñez, el vicerector d’Activitats Culturals de la UdL i representant de la Xarxa Vives, Jaume Barrull, el president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i vicepresident segon de l’Institut Ramon Muntaner, Josep Santesmases i el president de l’Institut Ramon Muntaner i director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de Catalunya, Ramon Fontdevila, han inaugurat la jornada, que ha tingut la participació de diversos ponents.
Recerca, desenvolupament local, projecció i incidència social, aquests són els eixos de treball del congrés "Centres d'estudis, universitats i administracions", organitzat per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut Ramon Muntaner, l'Institut d'Estudis Ilerdencs i la Xarxa Vives d'Universitats Joan Lluís Vives.
El congrés compta amb el suport i la participació d'altres agents a l'àmbit local, com ara l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i les quatre Diputacions de Catalunya. En els darrers anys s’ha intensificat la relació entre els centres d’estudis, les universitats i l’administració, principalment perquè cada vegada funcionen més com a vasos comunicants integrats, en molts casos per les mateixes persones, o de persones amb un interès semblant. L’interès comú d’organitzadors i participants és el desenvolupament local a través del coneixement i la incidència en el territori. Aquests seran els dos eixos bàsics de treball.
Els principals objectius a assolir són : incentivar els joves, rendibilitzar els recursos, crear xarxa, redefinir rols i crear equips de treball. Es pretén doncs, crear eines de col·laboració i de coordinació, que es consensuïn actuacions i que es treballi sumant esforços i recursos.
El congrés també compta amb la participació de representants de la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya, amb el Secretari de Cultura del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i de diverses institucions i entitats dels territoris de parla catalana, àmbit territorial que abraça el congrés.

Comentaris